פרומריס (promeris) לכלב הינו מוצר חדש יחסית (יצא לשוק ב 2007) והוא מיועד לקטילת קרציות ופרעושים. גם מוצר זה כמוצרים אחרים מגיע בצורה של אמפולה שאת תוכנה שמים על עור הכלב. המוצר משלב חומר מקורי נגד פרעושים Metaflumizone הפועל באופן שונה מחומרים שהיו קיימים עד כה בשוק. וחומר מוכר נגד קרציות אמיטרז Amitraz.
פרומריס לכלב שונה מהמוצר פרומריס לחתול שאינו מכיל את המרכיב אמיטרז .
כיצד הגיעה הידיעה על תופעת הלוואי של פרומריס לשיח הציבורי:
במרץ 2011 פורסם מחקר שנערך על ידי אוניברסיטת צפון קרוליינה בארה"ב שדיווח על תופעת לוואי הקשורה ישירות לשימוש בפרומריס לכלב. תופעת הלוואי מתבטאת בהופעה של מחלת עור הנחשבת כמחלה אוטואימונית של כלבים. המחלה כוללת הופעה של פצעים על הפנים והאוזניים. הנגעים יכולים להופיע באזור המגע עם התרופה אך לא רק שם, התופעה נדירה אך מסוכנת.
פרומריס לכלב הוצג לראשונה בשווקי ארה"ב ואירופה בשנת 2007.
כבר בשנה זו דיווחו וטרינרים אחראים על תופעת לוואי זו.
מטרת המחקר שבדק תגובות של מערכות שונות הייתה להעניק לוטרינרים מידע על התפתחות המחלה ועל והטפול במחלה זו בעקבות השימוש בפרומריס. על פי החוקרת פעמים רבות וטרינרים לא קישרו בין תופעות הלוואי לשימוש בפרומריס ואבחנו את תופעת הלוואי כמחלה הנגרמת על ידי קרצייה.
מסקנות מהמחקר ומדיווחים בשטח:
בנוסף לפגעי העור יכולות להתרחש גם תופעות הכוללת את מערכות הגוף השונות. תופעות אילו הן חמורות ויכולות להמשך לאורך זמן. התופעות כוללות רדמת/תשישות, כאב כללי ואנורקסיה.
הסיכוי להופעת תופעת לוואי זו בעקבות השימוש בפרומריס גדול יותר בכלבים גדולים מאשר בכלבים קטנים. הגזע הרגיש ביותר הוא לברדור רטריבר כאשר שליש מהמקרים שדווחו בארה"ב היו בגזע זה.
רב הדיווחים לתופעה זו התרחשו לאחר שימוש חוזר במוצר אם כי היו גם מקרים בהם לאחר שימוש אחד בלבד הופיעה המחלה.
המלצת החוקרת לווטרינרים היא להשתמש במוצר אלטרנטיבי בכלבים אשר ידוע שסובלים ממחלה אוטואימונית, בכלבים מגזע לברדור ובגזעי כלבים גדולים אחרים כמו כן גם בכלבים שקודם לכן פיתחו פצעים.
לא דווח דבר לגבי פרומריס לחתול.
תגובת החברה המייצרת לפרסום המחקר:
כתוצאה מפרסום תוצאות המחקר החליטה חברת פייזר באפריל 2011 על הפסקת ייצור התרופה אך המוצר נשאר זמין כל עוד יישאר על המדפים וימשיך להימכר על ידי החברה עד מחצית ספטמבר 2011 או עד גמר המלאי. מחברת פייזר טוענים כי ההחלטה על הפסקת הייצור הינה החלטה עסקית שאינה קשורה לתופעת הלוואי שהתגלתה. כך או אחרת החלטה לא לאסף את המוצר שכבר נמכר על ידי החברה יוצר מצב שבו פרומריס עדיין קיים בשוק. כאשר נכנסים לאתר הרשמי של המוצר לא קיימת שום אזהרה אודות השימוש במוצר!.
נראה שתרופה זו הייתה בהחלט יעילה בעיקר נגד מחלה המכונה דמודיקוזיס המתבטאת בהתקרחויות עור אדמומי וקשקשים. ונגרמת באופן ישיר עקב אקרית המצויה בזקיק השערה ובאופן עקיף בשל חולשת מערכת החיסון.
נקודת מבט אישית:
על פי תגובות של אנשים בארה"ב אשר השתמשו בפרומריס (promeris) על כלביהם נראה כי יש המצרים על ההחלטה של פייזר, אך מרב התגובות נראה כי הרעילות הנובעת משימוש בפרומריס משמעותית ביותר ויש וטרינרים שחדלו להשתמש בה הרבה לפני פרסום המחקר.
אני כתבתי את הכתבה בעקבות מותו של כלב חמוד שמת בעקבות שימוש בפרומריס.
כן, מסתבר שהפרומריס עשוי לגרום גם למוות.
על פי עדויות ממספר וטרינרים, מסתבר כי בארץ דווחו כבר מספר מקרי מוות של כלבים בעקבות השימוש בפרומריס.
למרות כל האמור לעיל, וטרינרים רבים אינם מזהירים מפני השימוש במוצר.
חשוב אם כן להפיץ את הידיעה ולמנע שימוש במוצר עד ההוצאה הסופית שלו מהשוק.
מחיר החיים והסבל שגבה השימוש במוצר פרומריס שאינו מציל חיים (אלא רק קוטל פרעושים וקרציות) בהחלט מצדיק בעיני את הוצאתו מהשוק.
נראה שבשוק התרופות הווטרינריות גלגלי הבטיחות פועלים אפילו לאט יותר מאשר בשוק התרופות המיועדות לטיפול באנשים.
מקורות:
http://www.veterinarypracticenews.com
http://www.animalhealthfoundation.net/106
נושאים קרובים לוטרינריה
רשימת וטרינרים בישראל.
7 תגובות
התגובות סגורות.